Bepaald geen feestje

Regie: Lourens Blok | Cast: Manuel Broekman (Bram Wagtmans), Tim Murck (Olivier de Ruyter), Hanna Verboom (Marie-Claire de Ruyter), Daniel Cornelissen (Elias de Leeuw), Evita Rozenberg (Lieve), Jurjen van Loon (Beeksma), Ruben Brinkman (Noordzij), Anna Speller (Nina) | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2013

De film ‘Feuten- Het feestje’ is een vervolg op de gelijknamige serie Feuten. Voor Feuten-fans heeft dit vervolg een toegevoegde waarde, alhoewel het ook voor de niet- Feuten kenner een prima te volgen film is.

De film gaat over de oud-studenten/Mercurius leden die ondertussen zijn ondergedompeld in burgerlijkheid. Een aantal van hen (voornamelijk Bram Wagtmans) heeft een groot verlangen naar die goede oude tijd zonder verantwoordelijkheid, een saai 9 tot 5 leventje en kinderen. Terwijl anderen er tevreden mee zijn en dat ook graag zo houden (bijvoorbeeld Marie-Claire de Ruyter). In de film besluiten de oud-studenten elkaar op te trommelen voor een feestje. Nog één keer samen naar het openingsfeest van Mercurius.

Er gebeurt vrij weinig in de film, er is geen plot of brutaliteit; 80 schare minuutjes film. De oud-Feuten verstoren een feestje, Lieve en Elias zijn verwikkeld in kinderlijke liefdes probleempjes, het feestje eindigt in chaos en dat was het. Af en toe is er humor te bespeuren in de film, maar deze wordt snel weer afgekapt of niet goed voortgezet. Lourens Blok laat overigens in een eerdere film ‘Blijf!’ zien dat hij diepgang en humor met de juiste (jonge) acteurs prima naar voren kan laten komen.

Ook zorgt gedurende de hele film Evita’s (Lieve) gebrek aan acteertalent voor grote ergernis. Buiten de dommig getinte tekst die Lourens Blok haar gaf, brengt ze deze ook nog eens slechts over. Werkelijk een tenen krommend tafereel om te aanschouwen.

Als vervolg op een zeer geslaagde BNN serie, valt deze film enorm tegen. Het Feuten publiek is meer pit, humor en spanning gewent en heeft dat in Feuten- Het feestje zeker niet gekregen. De kijkers van deze film die nog niet bekend waren met de serie Feuten zullen deze ook minder snel gaan volgen.

Lourens Blok regisseerde na zijn periode aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam films voor grote merken als Coca-Cola, BMW en Tommy Hilfiger. Ook heeft hij muziekvideo’s voor de band ‘Blend’ gemaakt. En dan nu na verschillende andere Nederlandse films komt Blok met Feuten- Het feestje, een flop gezien zijn regie ervaringen.

Hopelijk komt BNN spoedig met een beter exemplaar van een Feuten film. De verwachtingen hiervoor zijn laag dus het zou alleen maar mee kunnen vallen. Ik zeg; BNN, verras ons!

Laura van Hooff

Plaats een reactie